Ekleme
Tarihi: 21 Kasım 2024 - Perşembe
Süleyman Şah Dağı´nın etrafını teröristlerden temizleyen TSK ve ÖSO birlikleri Meydanköy baraj havzasından Afrin´i kurtardı terörist grupların elinden .
100 yıl önce Türkiye´den İngiliz oyunuyla kopartılan Afrin buram buram Anadolu kokuyor. Afrin´deki 336 köy ile yer isimlerinin tamamına yakını hala Türkçe isimlerle anılıyor. Afrin´e en yakın stratejik dağlardan biri de Süleyman Şah dağı. TSK ve ÖSO dün sabah başlattığı operasyonlarla Kefir cenne, Meşale ve Yeni Katme köylerini terörden temizleyerek Süleyman Şah dağına ulaştı.
Süleyman Şah Dağı´nın teröristlerden temizlenmesiyle Beydili Türkmenlerinden subayı Namık Mustafa Paşa´nın kurduğu Afrin merkezi terör unsurlarının işgalinden kurtarılarak gerçek sahiplerine teslim edilecek. Türbesi Rakka´da Fırat´ın ortasındaki bir adada buluna Osmanlı´nın atası Süleyman Şah´ın bu bölgede obasını konaklattığı ve uzun yıllar hüküm sürdüğü biliniyor.
Namık Mustafa Paşa, İşte Afrin´i kuran Osmanlı Beydili Türkmen subayı!
Suriye´nin stratejik kasabası Afrin´in, Namık Mustafa Paşa adlı bir Türkmen paşa tarafından kurulduğu ortaya çıktı.
Suriyeli Türkmen tarihçilerine göre Sultan Abdulhamid´in subaylarından Mustafa Namık, Mabatlı´da 22 yıl kaymakamlık yaptı. Bir taraftan da bir köy olan Afrin´i imar ederek ilçeye dönüştürdü.
Türk Silahlı Kuvvetleri´nin 6 yıldır süren terör işgalini bitirme ve tehdit altında olan sınır güvenliğinin yeniden sağlanması amacıyla harekât başlattığı Afrin, ´Namık Mustafa Paşa´ isimli bir Türkmen beyi tarafından kuruldu. Cerablus doğumlu Namık Mustafa Paşa Bey´in, basit bir köy konumundaki Afrin´i önce nahiye sonrasında ilçeye dönüştürdüğü Namık Mustafa Paşa bir Osmanlı subayı olan,"Cerablus´a bağlı Taşlıhöyük köyünde 9 çocuklu Mustafa ailesinin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. İstanbul´da Harbiye Mektebi´nden mezun oldu. İstanbul hükümeti tarafından Suriye´ye gönderilen Namık, Sultan Abdülhamid´in subaylarındandı. Osmanlı ordusunda bir süre görev yaptıktan sonra Suriye´nin Mabatlı ilçesinde kaymakam olarak görevlendirildi.
Suriye Türkmenlerinin Beydilli Boyu´ndan Bekmişli Hacı Ali Oymağından olan Mustafa Paşa Namık, Halep Mabatlı ilçesinde ve Afrin, Şamda Nebik´te 22 yıl yürüttüğü kaymakamlık görevinden sonra 1963 yılında Suriye Parlamentosunda milletvekili olarak bir dönem görev yaptı. Namık Mustafa Paşa , Ankara hükümetiyle ilişkilerini her daim devam ettirdi ve Türkmen halkına sahip çıkan yönüyle de Suriye Türkmenleri´nin takdirini kazandı. 1973 yılındaki ölümüne dek Osmanlı subayı olmakla iftihar ederdi. Son nefesine kadar elinde baston ve başında Osmanlı fesini hiç çıkarmadı. Öldüğünde cenaze törenine dönemin Türkiye Büyükelçisi de katıldı. Namık Mustafa Paşa, 1920 yılında ilk olarak Mabatlı´ya kaymakam olarak atandı. O dönem resmi kayıtlarında Afrin, 70-80 evden ibaret yoksul bir köy olarak geçiyor.
Namık Bey, ilk iş olarak Afrin çevresinde binlerce dönümlük alana zeytin ağacı ektirdi. Tarım amaçlı birçok girişimi bilfiil yönetti. Afrin kısa sürede kalkındı ve yoğun göç aldı. Sonrasında Afrin merkez ve çevresine yeni yollar ve imar alanları açtı. Birkaç yıl içerisinde Afrin gelişti, büyüdü;Namık Bey 1922 yılında Afrin´in ilçe statüsüne kavuşmasını sağladı ve 16 yıl burada kaymakam olarak görev yaptı. Afrin halen Suriye´nin zeytin ihtiyacının yüzde 60´ını karşılayan bir ilçedir ve bu, Namık Bey´in başlattığı tarım alanlarını verimlilik merkezli değerlendirme projesinin parçasıdır.
2012 yılında Afrin ilçeyisini işgal eden PKK terör örgütünün ilk iş olarak Afrin´de Namık Bey Sokağı´nın adını değiştirdiğini Afrin ilçe merkezinde 60 yıl önce verilen Namık Bey Sokağı´nın adının PKK´lı ölen bir teröristin adıyla değiştirildiğini ve sadece bu uygulamanın dahi PKK´nın gerçek yüzünü gösterdi.
Yer adlarını tamamına yakını Türk ismi
Afrin ve çevresindeki yerleşim yerlerinin tamamına yakını, İngilizler ve Esed´in asimilasyon politikalarına rağmen halen Türkçe isimlerle anılıyor. İşgalciler, Bülbül´e Bilbil, Bey Obası´na Begobashi, Turan Dağı´na, Turandah, Arap Şeyhi´ne Erebsoxo, Kurt kulağı´na kurkulaghı, Kara Baba´ya gerebaba diyerek sözüm ona Türkçe´yi unutturmaya çalışıyorlar. Derviş obası, Şeyh Obası, Dik oba, Meskenli, Umranlı, Dikmetaş, İki dam, Duraklı, Mahmut Obası, Kuran, Kara Dağ, Hacı Hasanlı, Deliyanlı, Çobanlar, Ramazanlı, İki ahır, Meydanlı köyleri de isimleriyle Afrin´de etnik yapıyla uğraşarak işgale yeltenenlere meydan okuyor.
Kutalmışoğlu Süleymanşah Bölgede bir diğer ünlü Süleyman Şah ise, Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Anadolu Selçuklu Devleti´nin kurucusu olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah, ise 1045 yılında Horasan´da doğdu. Toroslar´da Türkmen beylerinin lideri oldu. Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından Anadolu Selçuklu Devleti´nin başına tayin edildi. 1085 yılında Halep seferi sırasında Afrin çayı üzerinde Kunahil Mevkiinde Müslim´in kuvvetlerini yenerek Halep´i kuşattı. Halep yakınlarında yapılan savaşta öldürüldü.
Birlikler Süleyman Şah´a dayandı ÖSO ve TSK birlikleri Afrin´in Kuzey Doğusunda Kefir Cerme, Meşale, Yeni Katme, Meydanköy barajı, Hallibiye köylerini terör örgütünden temizleyerek, Afrin´e giden demiryolunu ve Karayolu´nu denetim altına aldılar. Afrin´in en kritik bölgesi olan Süleyman Şah Dağı´nın etrafını terör unsurlarından temizlediler.
AFRİN´DE TÜRKMENLER ve REJİMİN TÜRKMENLERE KARŞI GENEL TUTUMU
Zeytindalı harekatı´nınyakın hedeflerinden biri Afrin…Türkiye sınırına yakın Türkmenlerin yaşam çevresi olan bu kent PKK unsurları tarafından kontrol edilmektedir.(Belki de ben bu yazıyı yazarken Afrin temizlenmiş olur.)PKK yüzünden ülkenin etnik dağılımı değişmiş ve nüfus azalmıştır.Türkmenlerin de hedef olduğu bu yıpratma aşamasında Türkmenler gerçekten büyük bir direniş göstermiştir.Azez-Afrin hattı Halep´in kuzeyinde olduğu için PKK yuvalanmasına zemin hazırlamıştı.Ancak bu harekat ile buradaki yuvalanmalar temizlenmeye başlanmıştır.Tabii ki geç kalınmış bir harekat olan Zeytindalı Harekatı´nın bu eksikliği çok çalışmakla giderilmeye çalışılmaktadır.Afrin´in ilk hedef olduğu bu harekatta gerçekten bölgedeki Türkmen varlığının farkına varılmıştır.İşte bu varlığın çoğunluğu şimdi Türkiye´dedir.PKK´nın zulmüne karşı direnen ancak başka unsurların desteği ortaya çıktığında direniş gösterilemeyeceğini anlayan gruplar Türkiye´ye kaymıştır.Oradaki nüfus eksikliğinden faydalanan kuvvetlendirilmiş terör unsurları orayı tamamen ele geçirmişlerdir.
Afrin-Azez hattındaki köylerİkidam,Dam,Kuzucupınar,Arpaviren,Dikmetaş,Kozcupınar,Umranlı,Büyükkargın,Alibeğli,Çimeli,Direkli,Aşağıdam,Kastal,Ziyaret,Katma,Metinli ve Aliköy ´dür.Bunların hepsi Türkmen köyüdür ve bölgedeki Türkmen köylerinden sadece bazılarıdır.Bu köyler de aynı Kilis gibi Hatay gibi yaşamaktaydılar,onlar gibi yemek yemekte,onlar gibi kızlarını evlendirmekte,onlar gibi ölülerini defnetmekteydiler.Ama savaş yüzünden bugün kültürleri yok edilmiş durumda.Bu harekat ile birlikte yerlerine dönerlerse bu kültürü yeniden inşa etme şansları olacaktır.Ve Türk ordusu da kardeşlerinin kültürlerini korumuş olacaklardır.Bu kültür oradaki 1000 yıllık Türk hakimiyetinden damıtılmıştır.Türkmen varlığı böylece hüküm sürmekteydi.Türkiye´nin güney sınırı boydan boya Türkler´e aitti.Mesela Azez en kalabalık Türkmen grubun hakimiyetindeydi.Ve harekatın diğer bir odak noktası Menbiç de tamamen Türkmen hakimiyetindeydi.İşte böyle bir coğrafyada Türk Ordusu harekat yapmaktadır.