Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Karaman İl Tarım Orman Müdürlüğü’nden Meyve Üreticilerine Önemli Uyarı

Yaşam (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.04.2025 - 14:13, Güncelleme: 11.04.2025 - 14:13 262 kez okundu.
 

Karaman İl Tarım Orman Müdürlüğü’nden Meyve Üreticilerine Önemli Uyarı

Meyve üreticilerimiz için en büyük risk olan ilkbahar geç donları, ilimizde 10-11-12 Nisan 2025 tarihlerinde orta şiddette ve şiddetli don olayı beklenmektedir.

Meyve üreticilerimizin don zararından fazla etkilenmemeleri için yararlanabilecekleri farklı yöntemler bulunmaktadır: Su Uygulaması (Spring): Don olayını önlemede en etkin yöntemlerden biri olan bu yöntemde, buz yükünü taşıyabilecek bitki üzerine üstten spring veya yağmurlama uygulaması yapılmalıdır. Bu yöntemde, bitki su soğuduğu veya donduğu zaman radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi ile kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkacak ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesi engellenecektir. Don Pervanesi Uygulaması: Isı transferinin yoğun olduğu gecelerde hava yüzeye yakın bir yerde soğuk bir tabaka oluşturur. Don pervaneleri veya fanlar ile bu soğuk hava tabakası karıştırılarak don zararı azaltılabilir.   Dumanlama Makinesi veya Ateş Yakma: Zirai don esnasında rüzgar olmadığından, dumanlama makinesi kullanarak oluşturulan yapay duman bulutları ile bitki üzerine soğuk havanın teması engellenebilir. Ayrıca, açık ve soğuk havalarda radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını en aza indirmek için uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakmak gerekmektedir. Meyve üreticilerimizin, don zararını en aza indirmek için bu yöntemlerden yararlanmaları önemle tavsiye edilir.
Meyve üreticilerimiz için en büyük risk olan ilkbahar geç donları, ilimizde 10-11-12 Nisan 2025 tarihlerinde orta şiddette ve şiddetli don olayı beklenmektedir.

Meyve üreticilerimizin don zararından fazla etkilenmemeleri için yararlanabilecekleri farklı yöntemler bulunmaktadır:

Su Uygulaması (Spring): Don olayını önlemede en etkin yöntemlerden biri olan bu yöntemde, buz yükünü taşıyabilecek bitki üzerine üstten spring veya yağmurlama uygulaması yapılmalıdır. Bu yöntemde, bitki su soğuduğu veya donduğu zaman radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi ile kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkacak ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesi engellenecektir.

Don Pervanesi Uygulaması: Isı transferinin yoğun olduğu gecelerde hava yüzeye yakın bir yerde soğuk bir tabaka oluşturur. Don pervaneleri veya fanlar ile bu soğuk hava tabakası karıştırılarak don zararı azaltılabilir.

 

Dumanlama Makinesi veya Ateş Yakma: Zirai don esnasında rüzgar olmadığından, dumanlama makinesi kullanarak oluşturulan yapay duman bulutları ile bitki üzerine soğuk havanın teması engellenebilir. Ayrıca, açık ve soğuk havalarda radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybını en aza indirmek için uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakmak gerekmektedir.

Meyve üreticilerimizin, don zararını en aza indirmek için bu yöntemlerden yararlanmaları önemle tavsiye edilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve embhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.